Ziua Mondială a Diabetului (ZMD)

/ziua-mondiala-a-deabetului/

Educă azi pentru a proteja ziua de mâine” este genericul campaniei globale – Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) din anul curent. În anul 2022, ZMD se va desfășura sub umbrela tematicii Acces la îngrijirea diabetului care a început în anul 2021 și va dura până în 2023. Astfel, activitățile se vor concentra pe asigurarea unui acces mai bun la o educație de calitate în gestionarea diabetului.

Ziua Mondială a Diabetului a fost creată în anul 1991 de către Federația Internațională a Diabetului și Organizația Mondială a Sănătății, ca răspuns la îngrijorările tot mai mari legate de escaladarea amenințării pentru sănătate pe care o prezintă diabetul zaharat. Este marcată în fiecare an la 14 noiembrie, ziua de naștere a lui Sir Frederick Banting, care în anul 1922 a descoperit insulina împreună cu Charles Best. Ziua Mondială a diabetului este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului la nivel mondial, ce a distins o audiență globală de peste 1 miliard de oameni în mai mult de 160 de tări.

 Tema pentru Ziua Mondială a Diabetului 2021- 2023 este:”Acces la îngrijirea diabetului: dacă nu acum, atunci când?” Nu mai putem aștepta

 

Principalele componente ale îngrijirii diabetului includ:

Accesul la insulină: la 100 de ani de la descoperirea sa, milioane de oameni cu diabet nu pot accesa insulina de care au nevoie.

Accesul la medicamente orale. Mulți oameni cu diabet au nevoie de medicamente orale pentru a-și trata starea. In multe țări cu venituri mici ele încă nu sunt accesibile.

Accesul la automonitorizare: Monitorizarea nivelului de glucoză din sânge este o componentă fundamentală a managementului diabetului. Multe persoane cu diabet nu au acces la echipamentul și rechizitele de care au nevoie.

Accesul la educație și sprijin psihosocial: persoanele care trăiesc cu diabet au nevoie de educație continuă pentru a-și gestiona boala. Mulți nu au acces la educație pentru diabet.

Acces la alimente sănătoase și un loc sigur pentru exerciții fizice: Persoanele care trăiesc cu diabet zaharat sau cu risc de îmbolnăvire au nevoie de acces la alimente sănătoase și la un loc unde să facă mișcare. Ambele sunt componentele principale ale tratamentului și prevenirii diabetului.

Diabetul este o boală netransmisibilă gravă, debilitantă și care pune viața în pericol. Acest lucru este tipic pentru persoanele cu venituri mici (79%).

Aproximativ jumătate dintre persoanele cu diabet nu sunt detectate. Dacă nu este tratat cu insulină, diabetul de tip 1 este fatal.

Atunci când persoanele cu diabet zaharat de tip 2 nu sunt tratate sau au sprijin insuficient, aceștia sunt expuși riscurilor grave care pun viața în pericol, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral, insuficiență renală, orbire și amputare a membrelor inferioare. Mulți vor fi diagnosticați cu diabet de tip 2 deoarece intră în mediul clinic cu o problemă preexistentă gravă, neștiind că problema este cauzată de diabet. Unii vor fi diagnosticați greșit. Cu regret, cu toate că acest lucru poate fi evitat, unii vor fi diagnosticați după moarte.

În cazurile când diabetul este depistat devreme, persoanele ar putea preveni sau cel puțin întârzia apariția oricăror probleme grave. Trebuie făcute mai multe pentru a preveni diabetul de tip 2 la persoanele cu risc crescut de a dezvolta această afecțiune și trebuie de făcut mai multe pentru a diagnostica precoce toate formele de diabet și a preveni complicațiile acestuia. Abordarea pandemiei de diabet trebuie să includă accesul la îngrijire accesibilă și continuă pentru fiecare persoană care trăiește cu diabet, indiferent de locul în care locuiește sau de situația economică în care se află.

 DIABET. FAPTE. CIFRE.

În Republica Moldova, în 2020 trăiau cu diabet 118822 persoane, în anul 2019 120493, ce demonstrează mai degrabă un acces problematic al pacienților pentru a fi investigați, legat de pandemia COVID 19. Prevalența a constituit în 2020 — 335,2 la 10 mii locuitori demonstrând o mică scădere comparativ cu 2019 — 339,9, la 10 mii locuitori. Incidența prin diabet zaharat a constituit în 2019 — 30,6 la 10 mii locuitori, în 2020 — 20,9 la 10 mii locuitori.

Mortalitatea populației prin diabet zaharat a constituit în anul 2019 — 10,6 la 100 mii locuitori, respectiv în anul 2020 a crescut la 13,2 cazuri la 100 mii locuitori. În cifre absolute 377 persoane au decedat în anul 2019, cu o creștere a deceselor la 467 în anul 2020.

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce.

Există trei tipuri principale de diabet:

Diabetul de tip 1 este numit diabet cu debut juvenil. De obicei este cauzat de o reacție autoimună în care sistemul de apărare al organismului atacă celulele care produc insulină. Persoanele cu diabet zaharat tip 1 produc foarte puțină insulină sau insuficientă. Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar de obicei se dezvoltă la copii sau adulți tineri. Persoanele cu această formă de diabet au nevoie de injecții de insulină în fiecare zi pentru a controla nivelurile de glucoză din sângele lor. Dacă persoanele cu diabet de tip 1 nu au acces la insulină, vor muri.

Diabetul de tip 2 obișnuit să fie numit diabet non - insulino-dependent sau diabet cu debut la adulți reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet. Se caracterizează prin rezistență la insulină și deficiență relativă de insulină, care pot fi prezente unul sau ambele în momentul diagnosticării diabetului. Diagnosticul de diabet zaharat tip 2 poate apărea la orice vârstă. Diabetul zaharat de tip 2 poate rămâne nedetectat timp de mai mulți ani, iar diagnosticul este adesea făcut când apare o complicație sau se face un test de rutină de sânge sau glucoză în urină. Este adesea, dar nu întotdeauna, asociat cu excesul de greutate sau obezitatea, pot provoca rezistență la insulină și pot duce la valori ridicate ale glicemiei. Persoanele cu diabet zaharat tip 2 își pot gestiona adesea starea inițială prin exerciții fizice și dietă. Atât diabetul de tip 1 cât și cel de tip 2 sunt boli grave. Nu există diabet zaharat moderat.

Diabetul gestațional este o formă de diabet care constă în nivelul ridicat de glucoză în sânge în timpul sarcinii. Se dezvoltă în una din 25 de sarcini la nivel mondial și este asociată cu complicații atât la mamă, cât și copil. Diabetul gestațional dispare de obicei după sarcină, dar femeile cu diabet gestațional și copiii lor prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață. Aproximativ jumătate dintre femeile cu antecedente de diabet gestațional continuă să dezvolte diabet de tip 2 în termen de cinci până la zece ani după naștere.

 

Simptomele diabetului de tip l:sete anormală și gură uscată, urinare frecventă, lipsă de energie, oboseală, foame constant, pierderea bruscă în greutate, urinare în somn, vedere neclară.

Simptomele diabetului de tip 2: sete excesivă și gură uscată, urinare frecventă și abundentă, lipsă de energie, oboseală extremă, furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor, infecții cu fungi recurente la nivelul pielii, vindecare lentă a rănilor, vedere neclară.

Câțiva factori de risc au fost asociați cu diabetul de tip 2 și includ:

  • Istoric familial de diabet.  Excesul de greutate.
  • Alimentația nesănătoasă.  Lipsa de activitate fizică.
  • Vârsta înaintată.
  • Tensiunea arterială crescută.
  • Etnia.

Toleranță scăzută la glucoză.

  • Istoric de diabet gestațional.
  • Nutriție deficitară în perioada sarcinii.

GESTIONAREA DIABETULUI

  Diabetul este o boală cronică, progresivă, dar persoanele cu diabet pot trăi o viață lungă și sănătoasă având un bun management al diabetului. Aceasta include gestionarea nu numai a glicemiei, dar și a factorilor de risc pentru complicații, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și nivelul mărit al colesterolului. Acestea pot fi gestionate cu o alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată și utilizarea corectă a medicamentelor prescrise de medic. Persoanele cu diabet necesită acces la asistență medicală regulată și organizată, oferită de o echipă de specialiști calificați. Persoanele cu diabet au nevoie de îngrijire constantă.

Persoanele cu diabet zaharat tip 1 necesită tratament zilnic cu insulină, monitorizare regulată a glicemiei, o dietă sănătoasă și un stil aparte de viață pentru ași gestiona starea în mod eficient pentru a întârzia sau a evita multe dintre complicațiile asociate diabetului. Pentru persoanele cu diabet zaharat tipl, o sursă neîntreruptă de insulină de înaltă calitate este esențială pentru supraviețuire. La 100 ani de când insulina a fost folosită pentru prima dată pentru tratarea diabetului de tipl, multe persoane cu diabet continuă să aibă dificultăți în accesarea regulată a insulinei pentru a-și gestiona starea.

 Pentru gestionarea diabetului de tip 2 piatra de temelie este alimentația sănătoasă, creșterea activității fizice și menținerea unei greutăți corporale normale. Medicamentele cu administrare orală și insulina sunt, de asemenea, prescrise frecvent pentru a ajuta la controlul nivelului glicemiei.

 O dietă sănătoasă pentru persoanele cu diabet include reducerea cantității de calorii la persoanele supraponderale, înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate, consumul de fibre alimentare și evitarea consumului de tutun, alcool excesiv și zahăr adăugat. Activitatea fizică este mai eficientă atunci când include o combinație de antrenament aerobic (de exemplu, alergare, înot, ciclism) și antrenament de rezistență, precum și reducerea sedentarismului.

Trăim vremuri foarte dificile, când persoanele cu diabet se confruntă cu riscuri grave pentru sănătate. Din păcate am văzut că persoanele care trăiesc cu diabet pot fi mai susceptibile la cele mai grave complicații ale Covid-19. Dovezile sugerează că mortalitatea este semnificativ mai mare în rândul persoanelor cu afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi diabetul. Acest lucru este frecvent la persoanele în vârstă (se estimează că una din cinci persoane cu vârsta peste 65 de ani are diabet) și atunci când diabetul nu este controlat. Mai mult, trebuie să fim îngrijorați că, ca urmare a pandemiei, resursele și atenția se concentrează preponderent asupra bolilor infecțioase, din care cauză suferă pacienții cu boli netransmisibile, inclusiv diabet.