Ziua Mondială a Hepatitei

Ziua Mondială a Hepatitei

Ziua Mondială a Hepatitei este un eveniment internațional, organizat anual la 28 iulie sub egida

Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scopul fiind creșterea gradului de conștientizare și informare a populației despre această boală

 

Marcarea acestei zile reprezintă o oportunitate pentru a aborda problemele ce țin de hepatitele virale în rândul societății civile, mass-mediei, a autorităților, stimulând astfel acțiunile necesare pentru eliminarea hepatitelor virale către în 2030. Tema evenimentului din acest an este „Hepatita nu poate aștepta”, cu accent pe prevenirea HVB în rândul gravidelor și nou-născuților.

Hepatitele virale constituie una dintre provocările de sănătate publică, datorită răspândirii globale, endemicității, morbidității și mortalității crescute cât și ratei înalte de invaliditate consecutiv cronicizării infecției.

La nivel mondial, virusurile hepatitice B și C au afectat 354 milioane de persoane, provocând 1,1 milioane de decese anual. În regiunea europeană a OMS, aproximativ 14 milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală B și aproximativ 12 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic C.

Pentru Ziua Mondială a Hepatitei 2021, OMS ține să reitereze lumii despre necesitatea menținerii serviciilor de vaccinare, testare și tratament al hepatitelor, inclusiv în timpul pandemiei COVID – 19 pentru dezvoltarea unui viitor liber de hepatită. Strategia globală OMS pentru hepatită, aprobată de toate statele membre OMS, prevede reducerea noilor infecții de hepatită virală cu 90% și decesele cu 65% în perioada 2016-2030.

Aproximativ 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în țările cu venituri mici și medii până în 2030, prin vaccinare, testare și diagnosticare, tratament  antiviral și informare și conștientizare.

Tratamentul antiviral al bolnavilor cu hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C, D este accesibil, inclusiv pentru pacienții din penitenciare și se realizează în conformitate cu prevederile actele normative în vigoare.

Persoanele utilizatoare de droguri injectabile (UDI) sunt deosebit de vulnerabile la hepatita virală și în majoritatea cazurilor sunt infectate cu virusul hepatitic C. Co-infecția HIV/hepatita virală este deosebit de răspândită în rândul persoanelor vulnerabile din regiune. Circa 70-90% din UDI care trăiesc cu HIV au fost diagnosticați cu hepatită virală C. Odată cu creșterea disponibilității unui tratament eficace pentru infecția cu HIV, hepatita virală cronică netratată devine cauza predominantă a decesului în rândul persoanelor care trăiesc cu co-infecție HIV/hepatită virală.

În Republica Moldova, hepatitele virale, în special cele cu transmitere parenterală şi sexuală, continuă a fi o problemă majoră de sănătate publică. Cu toate că morbiditatea prin hepatita virală B acută s-a redus de la 25,6 la 100 mii populaţie în anul 1997 până la 0,6 în anul 2018, respectiv, prin hepatita virală C acută de la 6,1 până la 1,0; prin hepatita virală D – de la 1,9 până la 0,1, țara noastră este considerată în continuare drept o zonă cu endemicitate medie prin hepatite virale în special datorită ratelor ridicate de morbiditate cauzate de hepatitele virale cronice B și C (18,8 cazuri de hepatită cronică B și 25,3 cazuri de hepatita cronică C la 100 000 de populație).

În republică este implementat algoritmul de supraveghere epidemiologică al hepatitelor virale B, C şi D acute și noţiunile de caz standard, este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator, se asigură siguranța transfuziilor, donărilor de țesuturi și organe prin testarea tuturor donatorilor; se realizează măsuri în scopul prevenirii transmiterii asociate asistenței medicale și transmiterii asociate consumului de droguri prin injectare, de asemenea pentru asigurarea siguranței injecțiilor. Se realizează prevenirea transmiterii perinatale, inclusiv screening-ul femeilor însărcinate și imunizarea universală a copiilor (nou-născuţi) împotriva hepatitei virale B.

Obiectivele campaniei:

 • Creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanța extinderii serviciilor de diagnostic și tratament a hepatitei.
 • Încurajarea populaţiei pentru testare și depistare precoce a hepatitei.
 • Informarea și educarea populației despre importanța măsurilor de prevenire a hepatitelor virale.

Fiecare persoană trebuie să cunoască:

 • că există pericolul de infectare cu virusurile hepatitice în urma injecțiilor nesigure
 • și/sau a unui raport sexual neprotejat

Vaccinul contra hepatitei virale B oferă protecție pe toată durata vieții și este necesar ca persoana care nu a fost vaccinată să se vaccineze, iar testarea și tratamentul precoce va contribui la salvarea vieții aceștia. Implicarea lucrătorilor medicali în comun cu ONG este esențială în acest scop.

Mesajele cheie:

Pentru public:

 • Persoanele care trăiesc cu hepatită nu au timp să aștepte tratamentul de salvare a vieții.
 • Femeile gravide nu pot să aștepte testarea și tratamentul hepatitei B, iar transmiterea de la mamă la copil poate fi prevenită.
 • Nou-născuții nu pot aștepta vaccinarea împotriva hepatitei B la naștere.
 • Persoanele afectate de hepatită nu au timp să aștepte acținui împotriva stigmatizării și discriminării.
 • Organizațiile comunitare așteaptă investiții mai mari în hepatitele virale.
 • Factorii de decizie nu trebuie să aștepte dar trebuie să acționeze acum, prin voință politică și finanțare, eliminarea hepatitei este o

Pentru factorii de decizie politici:

 • Integrarea eliminării hepatitei virale cu alte servicii de sănătate așteaptă să fie realizată.
 • Finanțarea pentru testare, tratament și îngrijiri în hepatite așteaptă.
 • Eliminarea transmiterii triple de la mame la copii a HIV, hepatitei B și sifilisului nu poate aștepta.
 • Validarea eforturilor de eliminare a hepatitei așteaptă să fie implementată.
 • Acoperirea universală cu servicii medicale pentru toate persoanele cu hepatită așteaptă a fi realizată. A începe acum înseamnă a salva vieți.

Pentru liderii naționali:

 • Stabilirea obiectivelor naționale de eliminare a hepatitei nu poate aștepta. O lume fără hepatită virală până în 2030 începe acum.
 • Îngrijirea celor mai vulnerabile persoane cu hepatită nu poate aștepta. Viața persoanelor consumatoare de droguri injectabile și persoanelor cu risc sporit de infectare contează.
 • Extinderea serviciilor esențiale de prevenire, testare și tratament a hepatitei așteaptă a fi realizată.
 • Angajarea comunităților în serviciile de prevenire și testare în hepatite trebuie accelerată.
 • Factorii de decizie trebuie să acționeze acum pentru a elimina hepatita, care poate fi realizată prin voință politică și finanțare.