Ziua mondială de profilaxie a tuberculozei 24.03.2024 în cadrul IMSP AMT Râșcani

Evenimentul din anul curent continuă tema „Da! Putem stopa TB!” și se concentrează pe implicarea sporită a celor afectați de TBC, a comunităților și a societății civile, care conduc mișcarea pentru stoparea acestei boli și evidențiază puterea colectivă de

Anual, pe data de 24 martie marcăm Ziua mondială de profilaxie a tuberculozei (TBC), scopul căreia este sensibilizarea publicului cu privire la consecințele devastatoare ale tuberculozei asupra sănătății, societății și economiei. Evenimentul din anul curent continuă tema „Da! Putem stopa TB!” și se concentrează pe implicarea sporită a celor afectați de TBC, a comunităților și a societății civile, care conduc mișcarea pentru stoparea acestei boli și evidențiază puterea colectivă de a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și anume: reducerea incidenței prin TBC cu 80% și a deceselor cu 90% și pentru a elimina cheltuielile catastrofale pentru familiile afectate de TBC, până în anul 2030.

De Ziua mondială a TBC, facem apel la toți – lideri politici, societate civilă, donatori, cercetători, comunitatea TBC, sectorul privat și indivizi – să participe la acțiuni de combatere a tuberculozei și să îi provoace pe alții să facă același lucru. Împreună, suntem uniți în misiunea de a pune capăt tuberculozei și de a salva vieți. Mesajul este puternic și simplu: Da! Putem învinge tuberculoza!

TBC rămâne unul dintre cei mai letali criminali infecțioși din lume. În 2022, se estimează că 10,6 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză în lume, inclusiv 5,8 milioane de bărbați, 3,5 milioane de femei și 1,3 milioane de copii, iar alții 1,3 milioane de persoane au murit din cauza tuberculozei. TB multirezistentă (TB-MDR) rămâne o criză de sănătate publică și o amenințare pentru securitatea sănătății. Doar aproximativ 2 din 5 persoane cu TBC rezistentă la medicamente au accesat tratament în 2022.

În Uniunea Europeană, numărul de cazuri de TBC a înregistrat un declin constant, începând cu anul 2000. Între anii 2011 – 2020, scăderea medie anuală a incidenței prin TB a fost de 5,2%, iar între anii 2019-2020 a fost de 6,4%, o rată cu mult mai mare decât cea globală de scădere a incidenței prin TB, care constituie 1,9%. În anul 2020 au fost raportate 163 602 cazuri noi și recidivante de TBC în 51 din cele 53 de țări din regiunea UE, reprezentând 71% din cazurile noi și recidivante estimate.

Republica Moldova  se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume. Prevalența prin tuberculoză în anul 2022 a fost de 1877 de cazuri la 100 mii populaţie. Incidenţa caz nou prin tuberculoză în anul 2022 a constituit 55,6 la 100 mii populaţie. Mortalitatea în anul 2022 a constituit 7,2 la 100 mii populaţie. Ponderea cazurilor noi prin tuberculoză la barbați, în anul 2022, a constituit 75%, iar la femei – 25%.

 Cele mai frecvente simptome ale tuberculozei sunt:

-       tusea persistentă mai mult de trei săptămâni;

-       febră;

-       greutate la respiraţie;

-       oboseală;

-       lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate;

-       transpiraţii nocturne;

-       expectoraţii etc.

 S-a stabilit, de asemenea, că în peste circa 50% din cazuri, o perioadă lungă de timp, boala nu se manifestă prin nici un simptom.

 

 În Republica Moldova diagnosticul și tratamentul tuberculozei este gratuit, iar adresarea la timp după asistență medicală și administrarea cu strictețe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament de succes.

Cum puteți preveni infectarea cu tuberculoză?

  • Vaccinați-vă împotriva TBC conform Calendarului Național de Vaccinare;
  • Respectați regulile de igienă personală (acoperiți gura în timpul tusei, nu scuipați jos) și igiena locuinței (efectuați curățenia curentă, aerisirea încăperilor, expunerea lenjeriei la soare);
  • Evitați contactul cu persoanele bolnave;
  • Evitați consumul de droguri și fumatul;
  • Evitați stresul;
  • Alimentați-vă sănătos;
  • Dacă ați fost în contact cu o persoană bolnavă de TBC, adresați-vă medicului de familie.

 Fiecare dintre noi poate contribui la limitarea răspândirii tuberculozei!