Ziua Mondială de combatere SIDA – Unu Decembrie 2022

Ziua Mondială de combatere SIDA – Unu Decembrie 2022

Ziua Mondială de combatere SIDA – Unu Decembrie 2022

 

         În cadrul IMSP AMT Râșcani, la Unu Decembrie 2022, va fi marcată Ziua Mondială de combatere SIDA, cu sloganul ,,Egalizare”, în cadrul campaniei sociale „Just TEST”, cu desfășurarea activităților de informare a populației despre problema HIV/SIDA, promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV, toleranței față de persoanele HIV-pozitive, mobilizarea și implicarea comunităților în răspunsul la infecția cu HIV.

 Datele UNAIDS privind răspunsul la HIV la nivel mondial dezvăluie că în ultimii doi ani de COVID-19 și alte crize globale, progresul împotriva pandemiei HIV a slăbit, resursele s-au micșorat și milioane de vieți sunt în pericol ca urmare.

La nivel mondial, în 2021 trăiau cu HIV 38,4 de milioane de persoane. Cazurile noi de infecție cu HIV s-au redus de la 2,7 milioane în 2000 la 1,5 milioane în 2021, iar decesele determinate de SIDA de la 1,4 milioane la 650 mii, respectiv. Au accesat tratamentul antiretroviral 28,7 milioane de persoane care trăiau cu HIV comparativ cu 7,7 milioane în 2010. Totodată, estimările mondiale indică că din numărul total de persoane care trăiesc cu HIV doar 85% de persoane își cunosc statutul său, pe cînd 5, 9 milioane de persoane nu cunosc că sunt infectati cu HIV.

În Republica Moldova infecția cu HIV este sub supraveghere și monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populațiilor cheie – persoane consumatoare de droguri injectabile, lucrători ai sexului și bărbați care fac sex cu bărbați. Conform datelor statistice, la 01.01.2022 cumulativ, au fost 2 înregistrate 15128 cazuri de infecție cu HIV, din 15249 PTHIV estimate pentru a. 2022. În perioada ianuarie – octombrie 2022, conform datelor din registrul PTH au fost confirmate 753 cazuri noi de infecție cu HIV dintre care 128 în teritoriile de Est. Incidența infecţiei cu HIV la 100 000 populaţie în a.2021 а constituit 19,88 cazuri, inclusiv în teritoriile din dreapta Nistrului 17,95 cazuri şi în teritoriile de Est – 34,47 cazuri. Se manifestă o creștere a incidenței infecției cu HIV în localitățile rurale, de la 17,48 cazuri în 2020 la 19,18 cazuri în 2021 și în localitățile urbane de la 16,07 cazuri la 20,7 cazuri, respectiv. Majoritatea persoanelor depistate cu infecţia HIV sunt persoane tinere de vârstă reproductivă, sexual active. Incidența infecției cu HIV la 100 000 populație, în segmentul de vârstă 0-39 ani, a constituit 21,42 cazuri (a. 2020- 18,19), în segmentul de vârstă 15-24 ani – 12,24 cazuri (a. 2020-13,96) iar în segmentul de vârstă 40 ani şi mai mult 18,06 cazuri (a. 2020-15,25).

În 2021 calea de transmitere heterosexuală a fost determinată în 491(88,15%) cazuri, consumul de droguri în 21(3,77%) cazuri, transmiterea homosexuală în 18(3,23%) cazuri și transmiterea de la mama la copil în 15(2,69%) cazuri. În republică se realizează supravegherea epidemiologică operativă şi de santinelă a infecţiei cu HIV. Se implementează testarea rapidă pe bază de sânge capilar, inclusiv în sectorul non-guvernamental, servicii de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor comerciale și clinicilor mobile, se realizează managementul supradozării în rândul persoanelor CDI. Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre-expunere și post-expunere sunt disponibile și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimilor recomandări ale OMS și UNAIDS.

În scopul prevenirii transmiterii infecției cu HIV se implementează activități de prevenire în rândul populațiilor cheie, care geografic acoperă tot teritoriul Republicii Moldova. Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, în semestrul I, 2022, au fost acoperiți cu servicii de prevenire 23658 de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv persoane CDI - 14204, LS 5548 și BSB - 3906.

Cu sloganul ”Egalizare”, în cadrul campaniei sociale „Just TEST”, va fi marcată la Unu Decembrie 2022 Ziua Mondială de Combatere a SIDA, care oferă o oportunitate pentru acțiunile practice dovedite necesare pentru a aborda inegalitățile și pentru a contribui la stoparea SIDA, sporirea nivelului de informare a populației, mobilizarea eforturilor tuturor părților responsabile și interesate de la 3 nivel național și local în vederea implementării măsurilor de răspuns în combaterea epidemiei HIV în Republica Moldova.

Lucrătorii medicali vor organiza și desfășura acțiuni orientate în:

Promovarea testării HIV atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile cu risc sporit de infectare și acces pentru persoanele refugiate din cauza războiului prin: promovarea materialelor informative în instituțiile specializate, în transportul public, pe rețele sociale, platforme media;

pilotarea aplicației ChatBot în Telegram în grupurile cu risc sporit de infecare,

promovarea testării și auto-testării în rândurile grupurilor cu risc sporit de infecare și populației generale;

organizarea activităților de promovare a testării HIV în locuri publice în baza punctelor mobile;

promovarea beneficiilor tratamentului antiretroviral;

încurajarea persoanelor HIV positive să ințieze TARV și să îl mențină prin: crearea și promovarea materialelor privind inițierea tratamentul ARV pentru persoanele care trăiesc cu HIV;

reducerea discriminării și autostigmatizării persoanelor care trăiesc cu HIV;

promovarea materialelor informative privind TARV în instituții specializate, pe rețele sociale și platforme media.

 

Mesaje informative:

 • Dacă ai făcut sex neprotejat cu o persoană a cărui/cărei statut HIV nu îl cunoști, ar fi bine să te testezi. Ai grijă de sănătatea ta sexuală. Testează-te!

• Uneori poți să nu știi că ești HIV pozitiv. Necunoașterea statutului HIV nu te scutește de consecințe. Testează-te!

• Ție îți poți spune orice. Nu ține ascuns de tine statutul tău HIV. Testeazăte!

• Dacă îți cunoști statul HIV, vei putea începe mai repede un tratament care îți poate salva viața. Ai grijă de sănătatea ta. Testează-te!

 • Doar dacă îți cunoști statutul HIV, poți fi sigur că te protejezi pe tine și persoana pe care o iubești. Testează-te