„Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”, ediția VII

„Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”, ediția VII
Codul bolii CIM 10 /U07.1 - COVID-19 cu virus identificat;
U07.2 - COVID-19 cu virus neidentificat/.
F. ASPECTE MEDICO-ORGANIZATORICE
DEFINIȚII DE CAZ
Caz suspect de COVID-19 (două definiții de caz suspect A sau B)
A. O persoană care îndeplinește:
Criterii clinice:
• Debut acut de febră ȘI tuse SAU
• Debut acut al ORICE TREI SAU MAI MULTE dintre următoarele semne sau simptome: Febră, tuse, slăbiciune/oboseală generală, cefalee, mialgie, durere în gât, rinoree, dispnee, anorexie/greață/vomă, diaree, stare mentală alterată.
Criterii epidemiologice:
Cel puțin unul din următoarele:
1. Contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 14 zile anterioară datei debutului,
2. Domiciliat în instituții rezidențiale și locații cum ar fi tabere în perioada de 14 zile anterioare datei debutul simptomelor;
3. Domiciliere în / sau deplasare spre o zonă cu transmitere comunitară în orice moment în perioada de 14 zile înainte de debutul simptomelor;
4. Personal ce activează în instituții medicale sau îngrijire a persoanelor vulnerabile în perioada de 14 zile înainte de debutul simptomelor.
B. Un pacient cu boală respiratorie acută severă (SARI: infecție respiratorie acută cu istoric de febră sau temperatură măsurată de ≥ 38 C°; și tuse, cu debut în decursul ultimelor 10 zile; și care necesită spitalizare).
Caz probabil de COVID-19:
A. Un pacient care întrunește criteriile clinice de mai sus ȘI este un contact al unui caz probabil sau confirmat SAU este legat din punct de vedere epidemiologic de un cluster de cazuri, care a înregistrat cel puțin un caz confirmat identificat în cadrul clusterului dat.
B. Un caz suspect (descris mai sus) cu modificări imagistice pulmonare care sugerează boala COVID-19*
* Modificările tipice în imagistica pulmonară care sugerează COVID-19 includ următoarele:
a. Radiografia pulmonară: opacități în „sticlă mată” cu tendința de a se localiza în periferie și bazal, bilateral, care cu timpul pot conflua, rezultând în consolidări mai dense;
b. TC pulmonară: consolidări multifocale bilaterale de tip „sticlă mată” și opacități pulmonare consolidate, cu tendința de a se localiza în periferie și bazal;
c. Ecografia pulmonară: linii pleurale îngroșate, linii B (multi-focale, dispersate sau confluente), tipare consolidate cu sau fără bronhograme aerice.
C. O persoană cu debut recent al anosmiei (pierderea mirosului) sau ageuziei (pierderea gustului) în absența oricăror altor cauze identificate.
Caz confirmat de COVID-19
O persoană la care s-a confirmat COVID-19 prin teste de biologie moleculară și/sau teste rapide de depistare a antigenului SARS-CoV-2, indiferent de prezența semnelor și simptomelor clinice.
I Nivelul de asistență medicală primară
Profilaxia
1.Profilaxia specifică
- Dezvoltarea imunității artificiale active postvaccinale
Imunizarea se va efectua conform prevederilor cadrului normativ în vigoare, elaborat de către MS în baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, de către personalul medical instruit, cu informarea populației despre eficiența și beneficiile vaccinării contra infecției COVID-19
2. Profilaxia nespecifică
- Caseta 3. Profilaxia nespecifică
• Profilaxia nespecifică are drept scop reducerea riscului de transmitere a infecției COVID-19 /infecțiilor respiratorii acute.
• La nivel de comunitate vor fi difuzate informații cu privire la:
• evitarea călătoriilor în zonele cu cazuri confirmate de COVID-19;
• evitarea contactului strâns cu persoane suspecte/confirmate cu COVID-19;
• spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
• utilizarea dezinfectanților pe bază de alcool pentru igiena mâniilor, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele de mediu din apropierea bolnavilor;
• utilizarea tehnicii de a tuși/strănuta în pliul cotului sau cu acoperirea nasului și gurii în timpul tusei/strănutului cu un șervețel de unică folosință, urmată de aruncarea acestuia după utilizare și spălarea imediată a mâinilor cu apă și săpun sau prelucrarea cu un dezinfectant pe bază de alcool;
• necesitatea informării telefonice a medicului de familie despre revenirea din zonele cu risc de COVID-19 sau contact cu persoane suspecte/confirmate cu COVID-19 și obligativitatea autoizolării la domiciliu.
• La întoarcere din zonă cu transmitere locală/comunitară extinsă și zonele afectate de COVID-19, persoanele vor fi plasate în regim de autoizolare și monitorizare în conformitate cu decizia în vigoare a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică!
• Persoana NEVACCINATĂ care a avut contact direct apropiat (vezi definiția de contact direct) cu persoana confirmată cu COVID-19 va fi plasată în carantină pe o perioadă de 10 zile. În această perioadă starea de sănătate a persoanei va monitorizată. Regimul de carantină poate fi întrerupt după a 5-a zi, dacă persoana nu are semene clinice. Cu acest scop se va efectua un test PCR COVID-19 sau test rapid de diagnostic Ag SARS CoV-2 și se va confirma rezultatul negativ al acestuia.
• Persoana VACCINATĂ care a avut contact direct apropiat cu persoana confirmată cu COVID-19 (vezi definiția de contact direct) NU va fi plasată în carantină, dar se va monitoriza starea de sănătate și se vor respecta măsurile de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2 (purtarea măștii, distanța fizică, igiena mâinilor) și la a 5-a zi va fi testată prin test PCR COVID-19 sau test rapid de diagnostic Ag SARS CoV-2. În cazul testului negativ, persoana își va continua activitatea, iar în cazul testului pozitiv, se va aplica conduita pentru persoanele confirmate cu COVID-19. În caz de nerespectare a condițiilor specificate pentru persoana vaccinată, aceasta va fi plasată în carantină pentru o perioadă de 10 zile din momentul stabilirii contactului cu persoana confirmată pozitiv cu COVID-19.
• Persoanele contacte excluse din carantină, vor respecta strict măsurile de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2 (purtarea măștii, igiena mâinelor și distanța fizică), și monitorizarea apariției semnelor clinice.
• Persoana nevacinată/vaccinată anti-COVID-19, cu semne clinice de boală va fi inclusă în categoria de suspecți și se va indica testarea pentru identificarea virusului SARS-CoV-2. În cazul rezultatului pozitiv, aceasta va urma conduita clinică pentru COVID-19 menționată în acest protocol.
• Persoanele care au făcut boala în ultimele 90 zile și nu au semne clinice la moment NU vor fi plasate în carantină.
• Elevii/studenții din clasa/grupa unde s-a confirmat un caz de infecție COVID-19 vor fi plasați în carantină pentru perioada de 10 zile. Revenirea la ore cu prezență fizică poate fi reluată după a 5-a zi de la data confirmării cazului pozitiv pentru acei elevi/studenți care prezintă un rezultat negativ la testul de diagnostic pentru virusul SARS-CoV-2, realizat în ultimele 24 de ore. Elevii/studenții testați negativ pot încheia perioada de carantină înainte de termen cu condiția că nu au fost înregistrate semne clinice de COVID-19 la monitorizarea zilnică a simptomelor pe parcursul aflării în carantină. Pentru elevii/studenții care încheie perioada de carantină înainte de termen în baza unui test diagnostic negativ, se continuă în mod obligatoriu monitorizarea zilnică a simptomelor până la a 10-a zi.
• Testarea elevilor minori în scopul încheierii înainte de termen a perioadei de carantină se realizează cu consimțământul părintelui sau tutorelui legal;
• Elevii/studenții care nu se prezintă la testare, continuă carantina pentru o durată de 10 zile de la data confirmării cazului pozitiv în clasă/grupă.”
• Elevii/studenții la care rezultatul testului de diagnostic pentru virusul SARS-CoV-2 este pozitiv vor urma conduita pacienților pozitivi cu COVID-19 și se vor afla sub monitorizarea continuă a medicului de familie.
• Persoanele aflate în carantină vor efectua termometria de 3 ori pe zi și informarea zilnică, prin telefon, a medicului de familie despre rezultatele acesteia;
• În caz de apariție a simptomelor clinice de COVID-19 se va apela telefonic medicul de familie sau în caz de urgență AMUP prin intermediul Serviciului 112.
*NOTĂ: Schema completă de vaccinare se consideră:
- pentru vaccinul Jonson&Jonson (Jansen) – 1 doză + 14 zile
- pentru vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm, Sinovac, Moderna - 2 doze+14 zile.
II Semnele clinice specifice infecției COVID-19
- De obicei infecția COVID-19 are un debut treptat cu subfebrilitate/febră, fatigabilitate, cefalee în primele zile de boală. În general, cele mai frecvente seme clinice manifestate ale infecției cu SARS CoV-2 sunt febra, tusea seacă, oboseala.
- Aproximativ 1/3 din pacienți prezintă stare de rău general, dispnee, anorexie. Fiecare al 5-lea are expectorare de spută, mialgii, lombalgii, globalgii, dureri faringiene. Mai puțin de 10% din pacienți manifestă grețuri, vertijuri, cefalee, diaree, vomă, dureri abdominale etc. Pe parcursul bolii pacienții pot avea și alte simptome clinice, cum sunt: hipotensiune arterială; congestie nazală/rinoree; strănut; hipo/anosmie; ageuzie; exantem; agitatie sau inhibare psihomotorie, modificări de comportament, convulsii sau constatări sugestive de accident vascular cerebral, inclusiv probleme cu vorbirea sau vederea, pierderea senzorială sau probleme cu păstrarea echilibrului în timpul statului în picioare sau al mersului. Persoanele vârstnice, în special pacienții imunosupresați, pot prezenta simptome atipice, oboseală, vigilență redusă, mobilitate redusă, diaree, pierderea poftei de mâncare, delir și absența febrei pot dezvolta „hipoxemie silențioasă” (hipoxemie și insuficiență respiratorie, fără dispnee).
- Persoanele vaccinate anti-COVID-19, indiferent de schema de vaccinare, cu semne clinice de boală vor fi incluse în categoria de suspecți și li se va indica testarea pentru identificarea virusului SARS-CoV-2.
- În cazul rezultatului pozitiv, aceștea vor urma conduita clinică pentru COVID-19 menționată în acest protocol.
ATENȚIE: absența febrei nu exclude infecția COVID-19!
- Evoluția inițial ușoară a infecției COVID-19 poate progresa rapid în cursul unei săptămâni, în special în săptămâna a 2 de boală, astfel, la pacienții cu pneumonie poate apărea a doua undă febrilă și dispneea la a 5-14 zi de la debutul simptomatologiei. Tusea poate dura 7-10 zile înainte de agravarea simptomelor. Auscultativ pulmonar se depistează semne de pneumonie la nivelul ambilor plămâni, atunci când virusul a atacat deja plămânii. O parte din pacienți pot avea schimbări imagistice pulmonare (în special la TC) fără alte semne clinice clasice specifice unei pneumonii. Agravarea clinică în ziua a 5-14-a de boală se explică prin apariția unui răspuns disproporționat de citokine („furtuna de citokine”/sindromul hipercitokinic). Starea generală a pacienților se poate agrava rapid (în ore) cu dezvoltarea detresei respiratorii acute, acidozei metabolice refractare, disfuncțiilor de coagulare, insuficienței renale, insuficienței cardiace, șocului septic, disfuncției multiorganice etc. Nivelul hipoxemiei nu este în corelație directă cu modificările auscultative.
PULSOXIMETRIA ESTE O PROCEDURĂ OBLIGATORIE PENTRU MONITORIZAREA FIECĂRUI PACIENT!
- Factori de risc asociați cu îmbolnăvirea gravă:
- Vârsta mai mare de 60 de ani (în creștere cu vârsta).
- Bolile netransmisibile subiacente: diabet, hipertensiune arterială, boli cardiace, boli pulmonare cronice, boli cerebrovasculare, demență, tulburări mentale, boli renale cronice, imunosupresie, obezitate și cancer.
- În timpul sarcinii, vârsta gravidei avansată, IMC ridicat, etnia non-albă, afecțiunile cronice și afecțiunile specifice sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional și preeclampsia.
- Fumatul.
- Aceștia, deși pot prezenta în primele zile simptome ușoare de boală, pe parcurs se pot agrava clinic rapid, necesitând monitorizare permanentă și/ sau internare de urgență.
- Simptomele ce impun măsuri terapeutice de urgență sunt:
- dispnee de repaus,
- durere/constricție toracică persistentă,
- confuzie,
- acrocianoză/cianoză,
- hipotensiune/urgență hipertensivă etc.
- Complicație majoră a infecției COVID-19 este ARDS – sindromul de detresă respiratorie acută, care, în majoritatea cazurilor, se dezvoltă în săptămâna 2-3 de boală. În cadrul infecției COVID-19 pacienții pot dezvolta și alte complicații precum: tromboembolism venos; sindrom coronarian acut; insuficiență cardiacă; miocardită; șoc; SCID; hipotensiune severă; aritmii maligne; insuficiență renală; sepsis; co-infecții bacteriene; etc.
- În infecția COVID-19 durata recuperării depinde de forma bolii și complicațiile parvenite. Astfel, riscul tromboemboliilor poate persista 45-90 zile de boală, stările depresive se pot menține câteva luni, iar sechele de fibroză pulmonară determină o reducere a funcției pulmonare pentru o perioada îndelungată.
III Criterii de conduită în COVID-19
Ancheta epidemiologică
• În baza datelor stării sănătății și anamnezei epidemiologice, se stabilește statutul pacientului (caz suspect, caz probabil sau contact) conform definiției de caz!
• Fiecare caz de COVID-19 se înregistrează în Formularul 058/e de către instituția care a stabilit diagnosticul și se transmite notificare la Centrul de Sănătate Publică teritorial.
• La anchetarea pacientului trebuie să se ia în considerație setul minim de date care include: numele, vârsta persoanei, data debutului bolii, semnele clinice ale bolii, istoricul de călătorie (data, locul și perioada), modul de călătorie (avion, autocar, mașina personală, altul), contact cu caz probabil, deces după caz.
Triajul pacienților de către medicul de familie
■ Triajul telefonic
• Se încurajează realizarea triajului cazurilor prioritar prin telefon.
• În cazul când ați fost telefonat de către pacient, verificați motivul apelării și prezența semnelor/simptomelor de boală respiratorie sau febră.
• Identificați istoricul patologiei curente și/sau încadrarea pacientului într-un statut conform definiției de caz.
• Colectați anamneza epidemiologică a cazului dat, determinați persoanele contacte și completați Formularul 058/e.
• Informați persoanele contacte despre necesitatea autoizolării pentru o perioadă de 14 zile.
• Verificați prezența criteriilor obligatorii de spitalizare, în cazul în care cel puțin unul este prezent, se va apela Serviciul 112 pentru a transporta pacientul în IMS prin AMUP.
• În cazul formelor infecției COVID-19 care nu necesită spitalizare inițiați tratamentul pacientului la domiciliu.
• Organizați recoltarea probelor biologice, în prima zi de apariție a semnelor clinice, cu scop de confirmare a infecției COVD-19 de către echipa mobilă sau în cabinetele de prelevare, conform prevederilor în vigoare.
• Continuați monitorizarea zilnică a pacientului pe parcursul tratamentului la domiciliu până la vindecare.
• Organizați realizarea investigațiilor clinice și paraclinice (investigația radiologică) a pacienților la care continuă febra și tusea mai mult de 5 zile.
• Nu indicați antibiotice în primele zile de la apariția semnelor clinice!!!
• Recomandați monitorizarea saturației cu oxigen cu pulsoximetru.
■ Triajul în instituție
• În cazul prezentării pacienților cu orice semn/simptom de boală respiratorie acută și/sau febră la instituția medicală, vor fi utilizate măsuri de protecție personală conform prevederilor în vigoare.
• Aplicați măsurile de precauție specifice transmiterii prin picături, aerosoli, contact direct sau habitual.
• Pacientului cu semne clinice (caz suspect) oferiți o mască medicală și îndrumați-l în zona separată (dacă este disponibil un izolator).
• Recomandați păstrarea distanței de cel puțin 1 m între pacientul suspect și alți pacienți.
• Puneți la dispoziție un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool.
• Explicați pacientului ce proceduri vor fi făcute, pentru a reduce anxietatea acestuia.
• Colectați anamneza epidemiologică a cazului dat și completați Formularul 058/e.
• În cazul formelor infecției COVID-19 care nu necesită spitalizare, recomandați deplasarea pacientului la domiciliu în condiții sigure (cu mască, respectarea distanței sociale, igienizarea mâinilor etc.).
• Organizați recoltarea probelor biologice, în prima zi de apariție a semnelor clinice, cu scop de confirmare a infecției COVD-19 de către echipa mobilă sau în cadrul instituției medicale, conform prevederilor ordinelor MS în vigoare.
• Confirmarea cazurilor de COVID-19 se face prin metode de diagnosticare de laborator prin test rapid de depistare a antigenului/ teste de biologie moleculară (NAAT).
• În cazul unui rezultat neconcludent al testului rapid de depistare a antigenului sau rezultat negativ, în prezența semnelor clinice de agravare specifice pentru infecția COVID-19, se recomandă efectuarea testelor de biologie moleculară. Probele pentru cele două teste trebuie să fie prelevate cel mult într-o perioadă de 2 zile unul de altul și transportate către laboratoare cu capacități de a realiza NAAT pentru teste de confirmare.
• Utilizarea testelor rapide de depistare a antigenului SARS CoV-2 pentru persoanele care întrunesc definiția de caz suspect de COVID-19 se recomandă a fi efectuate în primele 5-7 zile de la debutul bolii.
• Personalul medical implicat în colectarea probelor de laborator și efectuarea testelor trebuie să fie instruiți corespunzător în colectarea probelor, biosecuritate, efectuarea testului și interpretarea acestuia, precum și raportarea rezultatelor.
• În cazurile cu indicații pentru spitalizare apelați Serviciul 112 pentru a transporta pacientul în IMS prin intermediul AMUP.
• La necesitatea aplicării măsurilor de resuscitare, ele vor fi efectuate în condiții de maximă protecție.
• După fiecare pacient organizați dezinfecția suprafețelor cu care a contactat bolnavul, inclusiv masa pe care a fost completată fișa epidemiologică și efectuați ventilația spațiului de triaj.
Măsuri pentru asigurarea supravegherii și controlului infecției COVID-19 în condiții de domiciliu:
Pacienții care nu întrunesc criteriile de spitalizare sunt tratați în condiții de domiciliu, cu izolarea acestora pentru a opri transmiterea virusului!
• Se desemnează persoane responsabile de coordonarea tratamentului la domiciliu a pacienților cu COVID-19 și acordarea suportului consultativ necesar pentru soluționarea situațiilor complexe de diagnostic și tratament, conform prevederilor actelor normative în vigoare.
• Se asigură controlul permanent al situației privind realizarea tratamentului la domiciliu pacienților cu COVID-19, în vederea asigurării supravegherii și monitorizării stricte a acestora de către echipa medicului de familie, pentru neadmiterea spitalizării tardive din cauza agravării stării de sănătate.
• Se asigură că pacientul dispune de condiții corespunzătoare pentru îngrijiri la domiciliu: cameră separată, posibilitatea de respectare a măsurilor de igienă inclusiv în WC, camera de baie, hol.
• Se asigură că pacientul este capabil să înțeleagă și să respecte condițiile de izolare la domiciliu.
• Se asigură că în familie nu sunt membri care ar putea prezenta un risc crescut de complicație a infecției COVID-19 (ex. femei însărcinate sau persoane cu comorbidităţi medicale etc).
• Se asigură că pacientul poate aprecia corect starea sa de sănătate și poate apela la ajutor dacă starea generală se agravează̆.
• Se asigură că starea generală a pacientului permite îngrijiri la domiciliu.
• Se informează organele de poliție teritoriale și administrația publică locală despre persoanele aflate în izolare/carantină la domiciliu.
• Se informează pacientul despre responsabilitatea contravențională și penală pentru încălcarea regimului de izolare.
• Se vor identifica pacienții care întrunesc criteriile definiției de caz suspect, inclusiv persoanele din categoriile suplimentare prevăzute de actele normative în vigoare, și se va organiza recoltarea specimenelor cu scop de confirmare a infecției COVD-19 de către echipa mobilă, sau în cabinetele de prelevare a probelor biologice, conform actelor normative în vigoare.
• Prelevarea probelor din nas și faringe la domiciliu în cazul pacienților suspecți/probabili ce nu întrunesc criteriile de spitalizare, inclusiv pentru categoriile suplimentare de persoane, prevăzute de actele normative în vigoare, cât și păstrarea și transportarea probelor biologice prelevate către laboratorul de referință va fi făcută de echipele mobile specializate sau în cabinetele de prelevare a probelor biologice, create la nivel de Centre de Sănătate raionale/Centre ale Medicilor de Familiei/Asociații Medicale Teritoriale, sau alți prestatori de servicii medicale primare, conform prevederilor actelor normative în vigoare.
• Dacă pacientul a fost externat cu COVID-19 din instituția medicală, obligatoriu va fi informat medicul de familie/instituția medico-sanitară de AMP cu privire la starea pacientului pe perioada internării și recomandările la externare (extrasul de externare).
• Pacientul și aparținătorii vor fi informați și educați cu privire la:
- măsurile de autoizolare și importanța respectării lor;
- obligativitatea respectării igienei personale, igienei respiratorii și modul de îngrijire a membrului familiei suspect/confirmat cu COVID;
- necesitatea autotermometriei de 3 ori pe zi pe perioada autoizolării/carantinei;
- importanța informării medicului de familie cu privire la modificările în starea sa de sănătate.
• Medicul de familie va monitoriza preponderent telefonic activ și continuu starea generală a pacientului și contactelor pe durata autoizolării/carantinei.
• Medicul de familie va oferi sprijin și educație continuă telefonică pacientului și aparținătorilor.
• La necesitate, când pacientul se poate deplasa în condiții epidemiologice sigure, în instituția medicală se realizează examenul de laborator și instrumental în condiții de ambulator.
• Se recomandă limitarea numărului de îngrijitori, în mod ideal, implicarea unei persoane care se află într-o stare de sănătate bună și nu are afecțiuni cronice sau imunocompromise;
• Vor fi aplicate următoarele recomandări pentru respectarea regimului de autoizolare/carantină:
- plasarea pacientului într-o odaie separată și bine aerisită;
- limitarea mișcării pacientului în casă și minimizarea aflării în spațiul comun;
- aerisirea bine, naturală, a spațiilor de aflare a pacientului (bucătărie, baie, hol, WC) și interzicerea folosirii ventilatoarelor sau aparatelor de aer condiționat;
- contactul cu bolnavul doar la necesitate (alimentație, apă, medicamente);
- păstrarea distanței de cel puțin 1 m de la persoana bolnavă;
- utilizarea măsurilor de protecție personală a îngrijitorilor (mască, mănuși);
- dezinfecția mâinilor înainte și după îmbrăcarea măștii și mănușilor;
- limitarea numărului de îngrijitori, în mod ideal, alocarea unei persoane care se află într-o stare de sănătate bună și nu are afecțiuni cronice sau stări imunocompromise;
- interzicerea vizitelor la pacient până la confirmarea vindecării de către medicul de familie;
- efectuarea igienei mâinilor (cu apă și săpun și/sau dezinfectant pe bază de alcool) după orice tip de contact cu pacienții sau mediul lor imediat;
- interzicerea deplasării pacientului în afara spațiului destinat pentru izolare;
- spălarea mâinilor înainte și după pregătirea mâncării, înainte de a mânca, după folosirea toaletei și ori de câte ori este necesar (pacientul şi persoana care are grijă de pacient);
- folosirea prosoapelor de hârtie de unică folosință pentru a usca mâinile, dacă nu sunt disponibile, utilizarea prosoapelor curate de bumbac și înlocuirea când devin umede;
- curățarea și dezinfectarea suprafețelor din baie, toaletă, încăperii unde se află bolnavul, mânere, obiecte din jurul bolnavului, cel puțin o dată pe zi, cu folosirea pentru curățare mai întâi a săpunului sau detergentului obișnuit, apoi, după clătire, aplicarea dezinfectantului de uz casnic;
- plasarea lenjeriei pacientului într-un sac de rufe separat, fără a le scutura;
- curățarea hainelor, lenjeriei de pat și de baie, prosoapelor de mâini ale pacientului folosind săpun de rufe obișnuit sau spălarea în mașină la 60–90°C cu detergent obișnuit și uscarea bună;
- după utilizarea mănușilor re-utilizabile acestea se vor spăla cu apă şi săpun şi dezinfecta;
- mănușile de unică folosință se vor plasa în coșul de gunoi după dezinfectarea prealabilă;
- plasarea mănușilor, măștilor și altor deșeuri generate în timpul îngrijirii pacientului în coșul de gunoi cu un capac în camera pacientului, înainte de a le evacua;
- evitarea altor tipuri de expunere la obiectele contaminate din mediul imediat al pacientului (periuțe de dinți, țigări, ustensile pentru mâncare, vase, băuturi, prosoape, haine de spălat/ lenjerie de pat).
IV Criteriile de inițiere a tratamentului la domiciliu
În contextul evoluției situației epidemiologice, în conformitate cu ordinele și regulamentele în vigoare, pot fi tratați la domiciliu:
• TOȚI pacienții cu forme asimptomatice (copiii 0-18 ani, adulții, inclusiv gravidele)
• Pacienții cu forme simptomatice ușoare de COVID-19 (copiii mai mari de 1 an, adulții, inclusiv gravidele) ȘI
- fără factori de risc de deteriorare a stării generale (patologii asociate severe precum: boli cardiovasculare, BPOC, astm bronșic, diabet zaharat, obezitate, stări de imunocompromisie, maladii oncologice) ȘI
- starea generală a pacientului permite îngrijiri la domiciliu ȘI
- sunt condiții de îngrijire conform prevederilor stabilite (inclusiv sociale, familiale).
• Pacienții cu forme simptomatice de COVID-19 cu pneumonie non-severă (adulții, cu excepția gravidelor și copiilor) ȘI
- fără factori de risc de deteriorare a stării generale (patologii asociate severe precum: boli cardiovasculare, BPOC, astm bronșic, diabet zaharat, obezitate, stări de imunocompromisie, maladii oncologice) ȘI
- afectare pulmonară nu mai mare de 15% la imagistica pulmonară ȘI
- pacient cu stare clinică stabilă, fără semne de insuficiență respiratorie ȘI
- fără febră persistentă >380C ȘI
- starea generală a pacientului permite îngrijiri la domiciliu ȘI
- sunt capacități de îngrijire conform prevederilor stabilite (inclusiv sociale, familiale).
NOTĂ: Toți pacienții aflați la domiciliu, cu precădere copiii și gravidele, sunt monitorizați sistematic cu maximă vigilență!!!
V Criterii de risc pentru agravarea stării pacientului în tratament la domiciliu!!!
- Progresarea dificultăților de respirație cu dispnee la efort moderat (FR≥ 22) - Apatie, astenie generală, somnolență cu dificultate de trezire
- Dureri sau presiune în piept - Semne de deshidratare
- Reapariția febrei după o perioada de afebrilitate
- Apariția erupțiilor cutanate
- Persistența t C° corpului peste 37,5 C°, peste 3-4 zile
- Tremor al extremităților
- Accese de tuse necontrolată -Scorul CURB 65 ≥2 p
- Valori tensionale labile - Scorul CRB 65 ≥2p
Scorul CURB 65 sau CRB 65 pentru predicția riscului în pneumonia comunitară, unde
C – confuzie,
U – ureea serică majorată (uree >7 mmol/l sau ureea nitrogen (BUN)≥3,32 mmol/l),
R – respirații pe minut > 30,
B – tensiunea arterială < 90/60 mmHg,
65 – vârsta
NOTĂ: În caz de suspecții de pneumonie cauzată de COVID-19 pentru prezența oricărui din aceste semne și simptome, se acordă 1 punct. Un scor CURB 65≥2 sau Scor CRB 65≥2, reprezentă un criteriu de spitalizare a pacientului.
Dacă pacientul se poate deplasa în siguranță la instituția medicală de AMP, se recomandă de efectuat evaluarea parametrilor vitali (t◦, FR, FCC, TA, pulsul), SaO2 și investigații de laborator și instrumentale, stabilite de către medic conform indicațiilor clinice, asigurând siguranța mediului instituțional.
VI Investigații instrumentale și de laborator pentru evaluarea /monitorizarea pacienților de către AMP
• Pulsoximetria*
• Electrocardiograma*
• Analiza generală a sângelui desfășurată (atenție la raportul neutrofile/limfocite >3)*;
• Trombocite*
• Proteina C reactivă*
• Fibrinogenul*
• D-dimerii
• Feritina serică*
• Interleukina 6
• Teste de coagulare: timpul de protrombină (PT)*, raportul normalizat internațional (INR)*, timpul de trombină (TT), timpul parțial de tromboplastină (PTT), timpul parțial activat de tromboplastină (APTT)
• Glicemia*
• Ureea*, creatinina*,
• Amilaza*
• ALT*, AST*, LDH*, bilirubuna*
• Starea acido-bazică
• Ionograma (K, Na, Cl, Ca) sângelui*
• Analiza generală a urinei*
- Pentru pacienții cu COVID-19 suspectați sau confirmați, care nu sunt spitalizați și prezintă simptome ușoare,OMS sugerează să se utilizeze examenul radiologic toracic concomitent cu analizele de laborator,pentru a decide internarea în spital sau tratamentul la domiciliu.
- Pentru pacienții cu COVID-19 suspectat sau confirmat, care nu sunt spitalizați și prezintă simptome moderate până la severe, OMS sugerează utilizarea examenului radiologic toracic, concomitent cu analizele de laborator pentru a decide internarea în secție specializată sau în unitatea de terapie intensivă.
VII Teste specifice de laborator pentru depistarea virusului SARS –CoV-2
• Testele specifice de laborator vor fi efectuate pacienților care întrunesc definiția de caz expusă în acest protocol. Pentru realizarea corectă a testelor se recomandă prelevarea probelor din căile respiratorii superioare (frotiu nazofaringian și orofaringian), iar în unele cazuri și căile respiratorii inferioare (spută, aspirația endotraheală sau lavajul bronhoalveolar), procedură care se realizează doar în secțiile de terapie intensivă cu presiune negativă cu respectarea strictă a măsurilor de protecție indicate în cazul transmiterii agenților patogeni prin aerosoli.
• Pentru a evita rezultate fals negative se recomandă respectarea strictă a procedurilor de recoltare și transportare a probelor biologice.
1. Recomandări pentru colectarea probelor biologice:
• Specimene din tractul respirator superior (TRS) sunt adecvate pentru testare la etapa timpurie a infecției, în special în cazurile asimptomatice sau formele ușoare. Testarea frotiurilor combinate nazofaringian și orofaringian de la o persoană sporește sensibilitatea pentru depistarea virusurilor respiratorii și îmbunătățește fiabilitatea rezultatului. Frotiurile individuale pot fi combinate într-o singură eprubetă sau poate vi prelevat un frotiu combinat nazofaringian și orofaringian. Frotiurile nazofaringiene individuale produc rezultate mai fiabile decât frotiurile orofaringiane.
• Specimenele din tractul respirator inferior (TRI) se recomandă a fi colectate mai târziu pe parcursul bolii COVID-19 sau în rândul pacienților cu probă TRS negativă și suspiciune clinică puternică de COVID-19. Specimenele TRI pot consta din spută, dacă este produsă spontan (nu se recomandă sputa indusă, deoarece aceasta implică un risc sporit de transmitere de aerosoli și/sau aspirația endotraheală sau lavajul bronhoalveolar în rândul pacienților cu boala respiratorie mai gravă. Trebuie să fie luate măsuri de precauții din cauza riscului înalt de aerosolisare; din aceste considerente respectarea strictă a procedurilor PCI pe parcursul colectării probei. Indicarea unei proceduri invazive va fi evaluată de un medic.
2. Testarea pentru SARS-CoV-2
1) Testul de amplificare a acidului nucleic (NAAT)
• Confirmarea standard a infecției acute SARS-CoV-2 se bazează pe depistarea secvențelor virale unice prin teste de amplificare a acidului nucleic (NAAT), cum ar fi reacția de polimerizare în lanț și revers-transcriere (rRT-PCR). Țintele testelor includ regiunile privind genele E, RDRP, N, ORF1ab și S. Totuși, în zonele cu transmitere comunitară intensă a virusului SARS-CoV-2, poate fi adoptat un algoritm simplu cu o singură țintă discriminatorie.
• În cazul unui rezultat negativ al testului RT-PCR, dar există semne clinice specifice infecției COVID-19, se recomandă a repeta testul.
• Detectarea combinată a acizilor nucleici din mai multe tipuri de probe (căile respiratorii superioare plus căile respiratorii inferioare) poate îmbunătăți precizia de diagnostic.
• Testarea activă și depistarea maladiilor infecțioase concomitente la bolnavii cu COVID-19 și efectuarea hemoculturilor la necesitate ,atunci când sunt indicații clinice.
2) Testele de diagnosticare rapidă în baza depistării antigenului
• Testele de diagnosticare rapidă a antigenului sunt menite să depisteze prezența proteinelor virale exprimate de virusul SARS-CoV-2 produse prin replicarea virusului în secrețiile respiratorii. Dacă antigenul țintă este prezent în concentrații suficiente, acesta se va lega de anticorpii specifici.
• Teste de diagnosticare rapidă (TDR) a antigenului pot fi utilizate pentru identificarea rapidă a infecției și managementul cazurilor COVID-19. Încărcătura virală înaltă este asociată cu un rezultat veridic al testului rapid pentru depistarea antigenului. Astfel, performanța testului este scontată să fie mai bună la debutul simptomelor și la faza inițială a infecției COVID-19. Conform recomandărilor ECDC testele rapide de diagnosticare a virusului SARS-CoV-2 se recomandă a fi efectuate în primele 5-7 zile de la debutul bolii pentru a diagnostica infecția SARS-CoV-2 unde NAAT nu este disponibil sau unde perioada prelungită de primire a rezultatelor împiedică utilitatea clinică a acestora, pentru a monitoriza tendințele în incidența bolii în comunități, în special în rândul lucrătorilor esențiali și lucrătorilor medicali pe parcursul focarelor, drept răspuns la izbucnirile suspecte de COVID-19 în locații îndepărtate, instituții și comunități semi-închise, pentru a susține investigările focarelor pentru izolarea rapidă a cazurilor pozitive. Personalul medical implicat în colectarea probelor de laborator și efectuarea testelor trebuie să fie instruiți corespunzător în colectarea probelor, biosecuritate, efectuarea testului și interpretarea acestuia, precum și raportarea rezultatelor.
• Se recomandă de a iniția testarea cu teste rapide de identificare a antigenului virusului SARS-CoV-2 a pacienților cu infecții respiratorii virale, inclusiv a celor care demonstrează semne clinice compatibile cu infecția COVID-19 în secțiile de profil a instituțiilor medico-sanitare pentru triajul bolnavilor cu COVID-19. Implementarea acestor testări la nivel de spitalizare va reduce riscul de diseminare a infecției COVID-19 în secțiile non COVID-19 și suplementar va contribui la identificarea primară a persoanelor bolnave.
• În cazul unui rezultat neconcludent al testului rapid de depistare a antigenului sau rezultat negativ, în prezența semnelor clinice de agravare specifice pentru infecția COVID-19, se recomandă efectuarea testelor de biologie moleculară. Probele pentru cele două teste trebuie să fie prelevate cel mult într-o perioadă de 2 zile unul de altul și transportate către laboratoare cu capacități de a realiza NAAT pentru teste de confirmare.
3) Testele pentru depistarea anticorpilor
• Testele serologice pentru depistarea anticorpilor produși de corpul uman, drept răspuns la pătrunderea virusului SARS-CoV-2, pot fi utilizate în studiile de sero-prevalență pentru analiza epidemiologică a unei epidemii în derulare. Aceste teste pot fi recomandate pentru confirmarea diagnosticului de COVID-19 în baza creșterii titrului de anticorpi anti-SARS COV-2 în seruri pereche.
NOTĂ: Testul serologic de identificare a markerilor anti-SARS-CoV-2 IgM/IgG în plasmă, ser poate fi utilizat în calitate de test suplimentar de diagnostic de laborator numai de comun cu detectarea ARN-ului (antigenului) virusului SARS-CoV-2 prin PCR.
4) Metoda de secvențiere a genomului viral
• Supravegherea circulației virusului și de identificare în timp real a modificărilor acestuia, poate fi realizată prin secvențiere genomică., cu multiple aplicații inclusiv.
• Secvențierea genomului SARS-Cov-2 permite obținerea unei imagini de rezoluție înaltă. Astfel, studierea genomului SARS-CoV-2 din perspectiva optimizării strategiilor de sănătate publică, conform OMS presupune: identificarea și caracterizarea SARS-CoV-2, informarea în timp real și dezvoltarea de măsuri de combatere a răspândirii infecției; monitorizarea transmiterii și răspândirii geografice; monitorizarea evoluției SARS-CoV-2.
• Selectarea probelor de secvențiere va depinde de situația epidemiologică, ținta aleasă și resursele disponibile. Evidențele existente la nivel internațional denotă că supravegherea genomică se va baza pe două metodologii complementare de prelevare precum metoda de eșantionare reprezentativă și metoda de prelevare țintită.
• Determinarea procentului de cazuri pozitive care urmează a fi secvențiate, în țări cu resurse și capacități limitate precum țara noastră, se va lua în în considerare capacitatea laboratorului care efectuează secvențierea. Metoda de prelevare țintită este cea mai potrivită pentru aplicare, presupune selectarea probelor pentru secvențiere în funcție de numărul de probe testate de rutină și celor pozitive, precum și de resursele disponibile.
• În republică, secvențierea genomului SARS-CoV-2 va fi prioritizată și realizată la întrunirea criteriilor epidemiologice, clinice și de laborator.
• Astfel, conform criteriului epidemiologic: în cazul creșterii/modificării neașteptată a transmisibilității SARS-CoV-2 și/sau virulență crescută; înregistrării unei izbucniri în grupuri de populație cu risc sporit, inclusiv în rîndul personalului medical sau în instituții de asistență socială. În acest caz secvențierea poate contribui la înțelegerea transmisibilității, descoperirea de noi variante genetice și permite evaluarea asocierii tulpinilor de virus cu clusterele epidemiologice;
• Iar conform criteriului clinic: în cazul statutului confirmat cu infecția COVID-19 prin RT-PCR, dar rezultatul rRT-PCR (pentru diferite ținte genetice) este cu Ct nu mai mare de 25; debut agresiv și fulminant al bolii COVID-19, cu afectare pulmonară primară pronunțată și detresă respiratorie exprimată; statut vaccinat contra COVID-19, dar care ulterior s-a infectat cu SARS-CoV-2.
• În cazul criteriului de laborator: în stabilirea unui rezultat pozitiv SARS-CoV-2 la persoane revenite din țările în care sunt depistate variante noi a virusului SARS-Cov-2 cu mutații genetice; detectarea agenților patogeni necunoscuți sau tulpini divergente.
• Alte particularități în detectarea și monitorizarea tulpinilor virusului SARS-CoV-2 sunt redate în normativele în vigoare existente.
Caseta 25.Testarea cazurilor repetate
• Cazurile repetate cu infecția COVID-19 se consideră cazurile diagnosticate după 90 zile și mai mult de la confirmarea cazului care a avut loc prima dată.
• Diagnosticul se stabiliște în baza definiției de caz suspect cu confirmarea testului de laborator RT-PCR sau TRD a Ag SARS-CoV-2.
VIII Tratamentul pacienților cu COVID-19
Managementul cazului de COVID-19
Managementul cazului de COVID-19 se bazează în special pe:
• Identificarea, izolarea și monitorizarea pacienților suspecți sau probabili
• Prelevarea probelor din nas și faringe pentru depistarea agentului patogen
• Monitorizarea t0C, a nivelului de oxigenare sangvină (pulsoximetria sau/și, după caz, prin metoda invazivă), FR, TA, Ps, diurezei
• Identificarea precoce a comorbidităților
• Efectuarea investigațiilor imagistice pulmonare (Rx /CT / EUS) și de laborator nespecifice
• Susținerea timpurie a funcțiilor vitale
• Administrarea tratamentului antiviral (conform recomandărilor în forma și etapa respectivă)
• Monitorizarea pacientului în scopul depistării precoce a complicațiilor: sepsis, șoc, detresă respiratorie, etc.
• Gestionarea cazurilor severe în secțiile de terapie intensivă / reanimare, prevenirea și tratamentul complicațiilor
Tratamentul pacienților cu COVID-19 în condiții de ambulator (la domiciliu)
Tratamentul pacienților în condiții de ambulator
• Pacienților asimptomatici NU LI SE RECOMANDĂ TRATAMENT!
• Pacienților simptomatici cu forme ușoare de boală li se recomandă:
- Igiena cavității nazale cu soluție salină izotonă sau hipertonă
- La necesitate, gargarisme cu soluții antiseptice - salină sau bicarbonat de sodiu 2%
- În caz de febră (t ≥ 38,50C) – antipiretice (Paracetamolum, Ibuprofenum, de evitat Acidum acetylsalicilicum ca antipiretic)
- La necesitate, tratament simptomatic conform protocoalelor clinice pentru diagnosticul stabilit, inclusiv cu medicamente compensate din fondurile de AOAM
- Dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, la necesitate, suplimentar microelemente (Zincum) și vitamine (Colecalciferolum, Acidum ascorbicum)
- În caz de simptomatologie anxioasă, în lipsa tulburărilor psihiatrice cronice, sunt recomandate anxioliticele naturale (sunătoare, valeriană, pasiflora, talpa gâștei)
- Pacienților adulți (cu excepția gravidelor) cu forme ușoare de COVID-19 sau cu pneumonie non-severă, tratați în condiții de domiciliu cu factori de risc pentru evoluție nefavorabilă (Caseta 17) se va administra medicația antivirală cât mai precoce după stabilirea diagnosticului (se recomandă, în primele 5 zile de la debutul perioadei simptomatice):
Molnupiravirum* 800 mg la 12 ore, durata 5 zile (NU necesita ajustarea dozei la vârstnici, insuficiență renală sau hepatică. NU se administrează copiilor, gravidelor. La femeile care alăptează se vor respecta precauțiile din tabelul 5)
SAU
• Paxlovid* (300 mg Nilmatrelvir+ 100 mg Ritonavirum) la 12 ore, durata 5 zile. Doza de Paxlovid se înjumătățește la pacienții cu rata filtrării glomerulare scăzută (intervalul eGFR 30 -60ml/min). La pacienții cu disfuncție hepatică severă sau rata filtrării glomerulare sub 30 ml/min produsul este complet interzis. NU se administrează copiilor și gravidelor. La femeile care alăptează se vor respecta precauțiile din rezumatul caracteristicelor produsului. Pot apărea posibile reacții adverse determinate de medicația concomitentă, de verificat rezumatul caracteristicelor produsului înainte de administrare.
• Pacienților cu infecție COVID-19, formă asimptomatică sau ușoară de boală, NU li se recomandată anticoagulante și /sau antiagregante, și /sau antibiotice cu scop profilactic!!!
• Prescrierea de antibiotice se recomandă doar dacă există semne și/sau simptome clinice și/sau paraclinice ale unei infecții bacteriene (vezi Caseta 32). https://msmps.gov.md/legislatie/ghiduri-protocoale-standarde/ftiziopneumologie.
• Pacienților cu forme ușoare de COVID-19 sau cu pneumonie non-severă, tratați în condiții de domiciliu, NU li se indică glucocorticoizi!!!
NOTĂ: Copiilor tratamentul medicamentos se va administra în conformitate cu protocoalele clinice naționale pentru entitățile nozologice de afectare bronhopulmonară (bronșita acuta, bronșiolita, bronsita obstructivă, pneumonia comunitară, IRVA), inclusiv cu medicamente compensate din fondurile de AOAM, în doze ajustate la greutatea corporală și vârstă.
• Pacienților adulți cu forme simptomatice de COVID-19 cu pneumonie non-severă, fără necesitate de O2 suplimentar, tratamentul și conduita se efectuează conform prevederilor PCN-3 „Pneumonia comunitară la adult”, inclusiv cu medicamente compensate din fondurile de AOAM.
• Pacienții tratați la domiciliu, necesită consiliere cu privire la semnele și simptomele posibilelor complicații (cum ar fi: dificultăți de respirație, dureri toracice etc.) și în cazul apariție acestora necesită îngrijiri urgente.
• Se recomandă identificarea și evaluarea promptă a anxietății și simptomelor depresive în contextul COVID-19 și inițierea strategiilor de sprijin psihosocial și a intervențiilor de primă linie, pentru gestionarea noilor simptome de anxietate și depresie, conform protocoalelor clinice pentru diagnosticul stabilit.
Pentru profilaxia complicațiilor trombotice:
• Se încurajează mobilizare activă și hidratare adecvată.
• Terapia anticoagulantă sau antiplachetară NU trebuie utilizată pentru a preveni tromboza arterială, cu excepția recomandărilor în vigoare de conduită a pacienților fără COVID-19 (AIII). Anicoagulantele în COVID-19 fiind administrate pentru profilaxia TEV!!!
• Pacienții cu COVID-19 tratați la domiciliu, cu suspecție la eveniment trombotic acut obligator se spitalizează!!!
• Pacienții ambulatori cu COVID-19, cărora li se administrează Warfarinum, dar care fiind în izolare, sunt incapabili să monitorizeze raportul internațional normalizat (INR), pot fi eligibili pentru trecerea la terapie anticoagulantă orală directă (Rivaroxabanum, Apixabanum, Dabigatranum etc.).
• Pacienții care primesc Warfarinum din motivul implantării de valvă cardiacă mecanică sau a unui dispozitiv de asistare ventriculară, pacienții cu fibrilație atrială valvulară sau sindrom antifosfolipidic, sau care alăptează, trebuie să continue tratamentul cu Warfarinum (AIII).
• Pacienții ambulatori cu COVID-19 care iau terapie anticoagulantă sau antiplachetară pentru afecțiuni medicale subiacente trebuie să continue acest tratament, cu excepția cazului în care apare riscul de sângerări semnificative sau dacă există alte contraindicații (AIII).
• Ori de câte ori se utilizează terapia anticoagulantă sau antiplachetară, trebuie luate în considerare potențialele interacțiuni medicamentoase cu alte medicamente concomitente (AIII), inclusiv interacțiunile între anticoagulante și anteplachetare (https://covid19-druginteractions.org/).
• Pacienților care administrează medicație anticoagulantă li se recomandă de evitat administrarea antiinflamatoarelor nonsteroidiene și strict interzisă administrarea intramusculară a medicamentelor.
NOTĂ: Conduita de reabilitare de lungă durată a persoanelor care au suportat infecția COVID-19 se va efectua conform prevederilor Ghidului național „Reabilitarea medicală a pacienților cu infecția COVID-19”, ediția II .
IX Criterii de excludere din tratament la domiciliu și revenire în câmpul de muncă sau instituții de învățământ
În conformitate cu criteriile și ordinile în vigoare și reieșind din evidențele studiilor internaționale (OMS, ECDC), pacienții cu COVID-19 vor reveni în câmpul de muncă/instituții de învățământ, fără efectuarea testului de control, la întrunirea următoarelor condiții:
• pacienți asimptomatici NEVACCINAȚI (copiii și adulții, inclusiv gravidele):
peste 7 zile de la rezultatul pozitiv al testului la SARS CoV-2,
• pacienți asimptomatici VACCINAȚI (copiii și adulții, inclusiv gravidele):
peste 5 zile de la de la rezultatul pozitiv al testului la SARS CoV-2,
• pacienți simptomatici NEVACCINAȚI (copiii și adulții, inclusiv gravidele) cu forme ușoare și moderate::
peste 10 zile de la debutul semnelor clinice, NU MAI DEVREME DE 24 DE ORE DE LA ULTIMUL SIMPTOM.
• pacienți simptomatici VACCINAȚI (copiii și adulții, inclusiv gravidele) cu forme ușoare și moderate::
peste 7 zile de la debutul semnelor clinice, NU MAI DEVREME DE 24 DE ORE DE LA ULTIMUL SIMPTOM.
ȘI
la decizia medicului de familie în funcție de recuperarea clinică
• pacienți (copii, adulții, inclusiv gravidele) cu forme moderate sau forme severe, după externare din spital, la decizia medicului de familie în funcție de recuperarea clinică.
NOTĂ: Datele internaționale (OMS, ECDC) menționează faptul că, pacienții asimptomatici nu prezintă pericol epidemiologic după 10 zile de la rezultatul pozitiv al testului, iar contagiozitatea persoanelor cu forme simptomatice de boală scade odată cu dispariția semnelor clinice.
X Tratamentul infecției COVID-19 în timpul sarcinii
Formele asimptomatice și ușoare ale infecției COVID-19
• Vor fi tratate la domiciliu dacă sunt întrunite următoarele criterii:
lipsa factorilor de risc de deteriorare a stării generale și comorbidități: boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune cronică, BPOC, astm bronșic, diabet zaharat, obezitate și complicații ale sarcinii așa ca hipertensiune gestațională sau preeclampsie ȘI
sunt capacități de izolare conform prevederilor Casetei 7 a protocolului.
• Tratamentul va fi identic cu cel administrat persoanelor adulte, negravide.
• Aceste paciente trebuie urmărite îndeaproape pentru progresia către o formă severă sau critică și li se vor oferi instrucțiuni pentru controlul infecției, gestionarea simptomelor, determinarea simptomelor de alarmă (cel puțin de două ori pe săptămână de la diagnosticarea COVID-19).
• Gravidele trebuie să-și apeleze medicul de familie sau medicul obstetrician-ginecolog (sau să solicite asistență medicală de urgență) dacă prezintă dispnee, febră continuă > 38 ° C în ciuda utilizării corespunzătoare a preparatelor antipiretice, incapacitatea de a tolera hidratarea orală și medicamentele, durerea toracică persistentă, confuzia, sau dezvoltarea complicațiilor obstetricale (ca de exemplu, contracții premature, sângerări vaginale, ruperea membranelor).
• Gravidele în al treilea trimestru al sarcinii ar trebui să raporteze scăderea mișcărilor fetale.
Formele moderate
• Se recomandă internarea în staționar.
XI RESURSE UMANE ȘI MATERIALE NECESARE PENTRU RESPECTAREA PCI
- Prestatorii serviciilor de asistență medicală primară
- Personal:
• asistent medical de triaj
• medic de familie
• asistent al medicului de familie
• infirmieră
Aparataj, utilaj:
• mască chirurgicală/respirator
• costum de protecție
• halat chirurgical de unică folosință
• mănuși
• ochelari de protecție
• bonete, bahile
• pulsoximetru
• termometru infraroșu
• fonendoscop
• tonometru (copii, adulți)
• electrocardiograf portabil
• oftalmoscop
• cântar
• laborator clinic standard pentru determinarea analizei generale a sângelui și sumarului urinei
• perfuzoare
• catetere
• seringi
• dezinfectant pe bază de alcool pentru mâini
• dezinfectant pentru suprafețe
• dozatoare pentru dezinfectante
• săpun lichid
• șervete de hârtie
Medicamente:
• Antipiretice
• H1-antihistaminice
• Antivirale
Ex. E. Rotari